Vragen en antwoorden over kunststof kozijnen
Zijn kunststof kozijnen in alle kleuren te verkrijgen?

Ja, de keuze uit kleuren is vrijwel onbeperkt. De kleuren van kunststof kozijnen worden aangeduid met het RAL coderingsysteem. RAL staat voor ReichsAusschuss für Lieferbedingungen. Dit is hetzelfde systeem als waarmee verven en coatings aangeduid worden. Voor een overzicht van de meest gangbare RAL kleuren, kijk hier.

 

Zijn kunststof kozijnen onderhoudsvrij?

Niet helemaal. Kunststofkozijnen moeten periodiek schoongemaakt worden. U kunt dit bijvoorbeeld tegelijkertijd doen met het lappen van de ramen. Schoonmaken met warm water, of eventueel van water met een niet agressieve zeep is voldoende. Hang en sluitwerk heeft meer onderhoud nodig. Lees daarvoor het artikel: Onderhoud hang en sluitwerk, waar moet ik aan denken?

 

Wat is duurder, kunststof kozijnen of houten kozijnen?

Over het algemeen ligt de aanschafprijs van kunststofkozijnen iets hoger dan houten kozijnen. Dit heeft vooral te maken met de extra mogelijkheden van kunststofkozijnen. Denk bijvoorbeeld aan ventilatie, draaikiep systemen, et cetera. Toch ontloopt het elkaar niet veel. De prijs van hout stijgt langzaam. Houd ook rekening met het feit dat houten kozijnen periodiek geschilderd moeten worden, wat een behoorlijke kostenpost met zich meebrengen.

 

Kunnen kunststof kozijnen verkleuren?

Ja dit is mogelijk bij kozijnen die weekmakers bevatten. Door warmte (zon) kunnen deze weekmakers verdampen en kan er vooral bij witte kozijnen kleurverschil ontstaan. Dit effect treedt meestal op na een periode van zeven of acht jaar. Kies dus indien mogelijk voor kozijnen zonder weekmakers om dit probleem te voorkomen.

 

Mijn kunststof kozijnen zijn verkleurd, wat kan ik hieraan doen?

Helaas niet veel. De verkleuring treedt op naarmate de weekmakers die soms in een kozijn verwerkt zijn, verdampen. Dit proces is niet te herstellen.

 

Kan ik kunststof kozijnen schilderen?

Dit is mogelijk maar voor een mooi resultaat kunt u het beste een professional inschakelen. Dit is namelijk een lastige klus. Houd er rekening met het feit dat de garantie op uw kunststofkozijnen kan vervallen aangezien leveranciers het schilderen van kunststofkozijnen over het algemeen afgeraden. Dit heeft te maken met aantasting van het kunststof door de gebruikte lak / verf. Lees hier meer over het schilderen van kunststofkozijnen.

 

Hoe zit het met de (inbraak) veiligheid van kunststof kozijnen?

Dat hangt af van het merk kozijn. Veel kozijnen die in Nederland verkocht worden voldoen aan het politiekeurmerk veilig wonen. Kozijnen die aan dit keurmerk voldoen zijn geproduceerd volgens bepaalde richtlijnen om de inbraakwerendheid te verhogen. Politiekeurmerk veilig wonen wordt verstrekt indien het hang en sluitwerk voldoet aan de eisen van het SKG: http://www.skg.nl/ Let er op dat niet alleen de productie maar ook de montage van het kozijn voldoet aan het politiekeurmerk. Alleen dan bent u maximaal beschermd. In dit artikel leest u meer over de verschillende keurmerken van kunststof kozijnen.

 

Zijn kunststof kozijnen te repareren?

Ja, kunststof kozijnen zijn prima te repareren. Hiervoor wordt een kunsthars gebruikt beschadiging nagenoeg helemaal weggewerkt. Schakel hiervoor wel een professional in.

 

Leveren jullie ook kunststof kozijnen?

Jazeker, u kunt hiervoor het offerteformulier gebruiken rechts bovenaan deze pagina. Wij sturen uw aanvraag door naar maximaal vijf kwalitatieve kozijnenleveranciers in uw woonplaats of regio. Deze sturen u gratis en vrijblijvend een offerte, en u bepaalt zelf of u al dan niet in zee gaat met een van de leveranciers.

 

Ik lees veel over de U waarde van kozijnen. Wat is dat precies?

De U waarde van een kozijn zegt iets over de hoeveelheid warmte die via het kozijn verloren gaat. Heel simpel gezegd, hoe lager de U waarde hoe beter het kozijn isoleert. Voor kunststofkozijnen ligt de U waarde tussen de een en twee. Let erop dat de combinatie van het glas en het kozijn tezamen bepalen de U waarde bepaald.

 

Hoe lang gaan een kunststof kozijnen eigenlijk mee?

Dit is mede afhankelijk van de kwaliteit van het kozijn zelf, en het onderhoud. Globaal kunt u vanuit gaan dat een kunststofkozijn tussen de 35 en 55 jaar mee gaat.

 

Wat is het verschil tussen profielen en kozijnen?

Een kunststof kozijn is opgebouwd uit profielen. Profielen zijn de afzonderlijke onderdelen van een kozijn. Er bestaan kozijnenleveranciers die zelf hun profielen maken (in hun eigen fabriek). Er bestaan ook leveranciers die profielen inkopen en daar hun eigen kunststof kozijnen van maken (lees: onder een eigen merk). Zo kan het zijn dat twee verschillende merken kozijnen opgebouwd zijn uit dezelfde profielen. U kunt zich voorstellen dat er bij het monteren van de profielen tot een kozijn een kwaliteitsverschil kan ontstaan. Zo hoeft dus niet zo te zijn dat twee verschillende kozijnen bestaande uit dezelfde profielen, exact dezelfde kwaliteit hebben.

 

Ik lees veel over HR++ glas, wat is dit precies?

HR++ glas is een zogenaamd hoog rendement glas. De aanduiding HR, HR+ of zelfs HR++ zegt iets over de mate van de isolerende werking van het glas. HR++ isoleert het beste, HR het minst. Let op, glas met de aanduiding HR is allemaal hoog rendement glas, dus er is geen sprake van slechte isolatie.

  • HR+ Spouwdikte 9 mm tot 12 mm, , gevuld met Argon of Crypton gasvulling.
  • HR++ Spouwdikte vanaf 15 mm, gevuld met Argon of Crypton gasvulling.
  • Modern HR++ 5-15-4, argongas gevuld, U-waarde (warmte transmissie): 1,1 W/m2K volgens de norm EN 1279.
  • HR+++ Met coatings en gasvulling kan een U-waarde bereikt worden tot wel 0,5 W/m2K.

 

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan!

Vraag nu gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij leveranciers in uw woonplaats of regio