Schilderen houten kozijnen
Houten kozijnen verven is een veel voorkomende klus, waarbij een goede voorbereiding zeer belangrijk is voor een mooi en duurzaam resultaat. Het schoonmaken, schuren en ontvetten van de kozijnen zijn essentiële stappen voordat je aan de slag gaat bij het verven van hout.

Stappenplan verven van houten kozijnen

Indien je zelf aan de slag gaat met het verven van kozijnen is het verstandig de volgende stappen op te volgen.

  • schilderen houten kozijnenStap 1: Maak de kozijnen schoon met warm water en eventueel een sopje. Doe dit voordat je gaat schuren. Je voorkomt hiermee dat je vuil in het hout schuurt.
  • Stap 2: Schuren. Indien het hout in goede staat is schuur de kozijnen dan licht op totdat alles ruw is geworden. Losse schilfers en slechte plekken extra schuren, totdat een vaste laag of hout is bereikt.
  • Stap 3: Ontvetten. Na het schuren ontvet je de kozijnen door ze af te nemen met lauwwarm met een scheut ammoniak. Ammoniak heeft een ontvettende werking.
  • Stap 4: Roer de verf goed tot op de bodem. Maak niet de fout te kort te roeren en ga door totdat je een egale massa hebt gekregen.
  • Stap 5: Doop de kwast of roller ongeveer tot halverwege in de verf.
  • Stap 6: Zet de kwast of roller op het hout en verdeel de verf nu met op-en-neergaande bewegingen.
  • Stap 7: Strijk de verf hierna horizontaal uit. Bij druipers minder verf gebruiken, of de verf over een groter oppervlak uitsmeren. Werk rustig en vlak voor vlak.

Het schilderen van kaal hout

Indien de kozijnen kaal zijn, of volledig afgeschuurd moeten worden, zijn meerdere lagen verf noodzakelijk. Gebruik eerst een laag grondverf, hierna een laag gemengd grondverf met lakverf en als laatste een laag lakverf.

Materialen voor het verven van hout

Voor het verven van kozijnen zal je vaker een kwast gebruiken dan een roller. Toch kan een smalle roller voor grotere vlakke stukken een goed hulpmiddel zijn. Zorg voor voldoende roerhoutjes, ammoniak, oude doeken en een verdunner zoals terpentine. Laat je bij de winkel informeren over de verschillende soorten verf, en welke geschikt is voor jouw verf klus.

Tips bij het schilderen van hout

Verf altijd in de richting van de nerf van het hout. Verdeel de verf eerst haaks op de richting van de nerf, en strijk vervolgens weer uit in de richting van de nerf. Dit geeft het het mooiste en gladste resultaat.

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan!

Vraag nu gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij leveranciers in uw woonplaats of regio