Ramen en kozijnen
Bij de keuze van een kozijn dien je rekening te houden met het soort raam dat je gaat plaatsen en andersom. Denk hier van te voren goed over na. De logische volgorde is dat je eerst het materiaal van je kozijn (aluminium, hout, kunststof) kiest en vervolgens de ramen plaatst of laat plaatsen.

Op deze pagina leggen we uit welke stappen er nodig zijn om je raam en kozijn in het geheel te vervangen. Indien je niet zeker bent of je dit zelf kan doen, laat het dan over aan een specialist aangezien het een vrij lastige klus kan zijn.

De keuze van een kozijn

Kies voor de juiste kozijnen voor je huis. Dit is een erg belangrijke stap aangezien de kozijnen voor een deel verantwoordelijk zijn voor de uitstraling, isolatie en onderhoud van je huis. Op deze website vind je voldoende informatie om een juiste keus te maken. Ga nog eens na of je een juiste keuze hebt gemaakt voor het soort kozijn dat je gaat plaatsen.

Het oude kozijn verwijderen

Het kan zo zijn dat je het oude kozijn eerst helemaal moet verwijderen. Bekijk eerst hoe het kozijn bevestigd is. Verwijder vervolgens de lijst met een breekijzer, en indien nodig verwijder je pleisterwerk rond het kozijn met een hamer en beitel.

Zeer waarschijnlijk zit het kozijn vastgeschroefd aan de buitenste stijlen. Let op dat je bij het verwijderen van het kozijn geen isolatie of vochtwerend materiaal beschadigd.

Is je oude kozijn van hout of kunststof, dan kun je het beste de stijl aan één zijde boven en onder door te zagen. Hierna kun je het makkelijk met een breekijzer loswrikken. Probeer hierbij de muur zo min mogelijk te beschadigen. Vervolgens haal je pluggen, spijkers en eventueel loszittende delen weg.

Voor een stalen kozijn geldt dezelfde werkwijze als een houten of kunststof kozijn. Gebruik voor het doorzagen van de stijl een ijzerzaag of slijper. Indien het raam rechtstreeks op de muur is vastgeschroefd, kan je hem losdraaien met een schroevendraaier.

Het nieuwe kozijn stellen en plaatsen

Controleer allereerst of de raamopening waterpas is, zowel horizontale als verticale zijde. Ook de vensterbank moet waterpas zijn. Hierna kun je het kozijn gaan plaatsen. Meestal is het zo dat het raam los in het kozijn zit. Haal deze er dus eerst uit voordat je het kozijn plaatst. Bij kunststof kozijnen zit het raam vaak vast in het kozijn.

Zet vervolgens het kozijn in de raamopening, precies zoals het oude kozijn erin zat. Hierna stel je het kozijn tot tegen het latei door houten wiggen tussen de vensterbank en het kozijn te plaatsen. Hierna controleer je met een waterpas of het kozijn goed geplaatst is. Je kunt het kozijn tijdelijk vastzetten door links en rechts wiggen te plaatsten.

Het kozijn bevestigen

De manier waarop je het kozijn bevestigd is afhankelijk van het soort muur en het type kozijn. Vraag bij de leverancier of fabrikant hoe het kozijn bevestigd dient te worden. Hieronder bespreken we 2 vaak gebruikte methoden, nl. met ankers en pluggen:

Een kozijn bevestigen met ankers

Allereerst schroef je de ankers op de zijkanten van het kozijn. De ankers moeten stevig in de muur bevestigd worden. Plooi daarom de ankers in een hoek van 90°. Vervolgens steek je met een beitel op dezelfde hoogte als de ankers, uitsparingen uit in de sponningen

Een kozijn bevestigen met pluggen

Hiervoor gebruik je speciale kozijnpluggen. Op het einde van zo’n kozijnplug zit een speciaal stukje dat bij het aanschroeven opentrekt en zo het kozijn op zijn plaatst houdt. Om het kozijn te bevestigen boor je gaten door het kozijn in de muur voor pluggen en schroeven van 10cm. Eén bevestiging per 30cm is voldoende.

Voor beide manieren van bevestigen geld dat je vooraf de vensteropening stofvrij maakt. Hierna breng je een dikke laag silicone aan op de vensterbank en op de rest van het raamkader. Zo ontstaat er na het plaatsen van het kozijn een goede afdichting.

Het afwerken van het kozijn

Indien je wiggen hebt gebruikt voor het stellen van het kozijn, dan zaag je allereerst de zichtbare, uitstekende delen weg. Vervolgens dicht je kieren met PU-schuim en laat je het schuim drogen. Bescherm kunststof kozijnen tegen het schuim, deze kunnen bij aanraking verkleuren.

Als het PU schuim gedroogd is snijd je overtollige delen weg met een mes. Daarna werk je het schuim verder weg met een laagje cement. Hierna werk je de rand verder af met siliconenkit, geheel rond het kozijn. Vervolgens plaats je het glas in het kozijn.

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan!

Vraag nu gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij leveranciers in uw woonplaats of regio