Kozijnen kopen
Waar moet je op letten?

Misschien ben je net verhuisd en wil je graag andere kozijnen hebben in de woning. Ook kan het zijn dat je woning toe is aan nieuwe kozijnen.

Ten eerste moet je jezelf afvragen van welk materiaal de nieuwe kozijnen gemaakt moeten zijn. Ga je voor metaal, kunststof, hout of aluminium? Daarnaast moet er ook gekeken worden naar het budget. Er zijn namelijk goedkope, maar ook zeer dure kozijnen te koop. Je kan rekening houden met bedragen van enkele honderden euro’s tot vele duizenden euro’s.

Aangezien nieuwe kozijnen het totaalbeeld van een woning verbeteren, kan hiervoor zelfs een (kleine) hypotheek worden afgesloten. Zo kan het budget eventueel hoger worden. Natuurlijk moet je ook nagaan of je in staat bent de kozijnen zelf te plaatsen, of dat dit volbracht moet worden door een gespecialiseerd bedrijf.

Ook dient er gelet te worden op het onderhoud van de kozijnen. Het ene materiaal (bijvoorbeeld hout) vraagt veel meer onderhoud dan het andere materiaal (bijvoorbeeld kunststof).

Welk kozijn heb je nodig?

Wanneer je besloten hebt nieuwe kozijnen aan te schaffen, moet er rekening mee gehouden worden waar het kozijn voor bedoeld is. Zal het dienen als raamkozijn of als deurkozijn? Deze keuze zal ook van invloed zijn op de materiaalkeuze die gemaakt zal moeten worden. Naast de functionaliteit van de kozijnen geven de kozijnen ook een uitstraling aan de woning. Zo is het mogelijk dat kozijnen het uiterlijk van de woning versterken, maar kozijnen kunnen ook afbreuk doen aan je huis. Heb je een heel chique huis, en gebruik je metalen of aluminium kozijnen, zal dit minder fraai staan dan wanneer je gebruik maakt van houten kozijnen.

Welk type kozijn zal ik kiezen?

De keuze van kozijnen is heel erg afhankelijk van jouw smaak, waar het kozijn voor ingezet wordt (binnen, buiten, deur, raam) en natuurlijk van het budget wat je hiervoor in gedachten had.

Als eerst dien je te overwegen of je veel of weinig tijd wilt of kunt besteden aan het onderhoud van een kozijn. Het ene materiaal heeft meer onderhoud nodig dan het andere. Zo hebben houten kozijnen meer en regelmatiger onderhoud nodig dan bijvoorbeeld aluminium of kunststof kozijnen. Kunststof kozijnen en aluminium kozijnen hebben echter weinig tot geen onderhoud nodig en hebben een zeer lange levensduur. Het enige wat deze kozijnen nodig hebben, is dat het eens in de zoveel tijd schoongemaakt wordt. Hierbij kan je denken aan eens in het half jaar, of eens in het jaar.

Bij de aanschaf van kozijnen is het een aanrader om te controleren of het kozijn een ‘Veilig Wonen’ keurmerk heeft. Dit betekent dat de politie het kozijn heeft gecontroleerd op veiligheid tegen inbraken. Een kozijn met dit keurmerk is dus inbraakveilig en houdt de inbrekers makkelijker buiten. Bij kunststof kozijnen moet u ook controleren of het kozijn een VKG keurmerk heeft. Dit keurmerk wordt toegekend aan kozijnen die aan de voorwaarden en eisen voldoen die van kunststof kozijnen worden verwacht.

Bij nieuwe raamkozijnen horen doorgaans ook nieuwe ruiten. Let er hierbij op dat je sterk geïsoleerde ruiten laat plaatsen. Deze ruiten zijn zeer energiebesparend en isolerend. Een andere benaming voor deze ruiten is HR++ beglazing. Deze ruiten zijn duurder dan andere soorten ramen, maar hebben tegelijkertijd ook een hoger rendement.

Ik wil een offerte aanvragen voor mijn nieuwe kozijnen.

Wanneer je besluit nieuwe kozijnen te nemen, is het handig om een offerte aan te vragen bij verschillende bedrijven. Wanneer je dit bij meerdere bedrijven laat uitvoeren, zal je al snel zien dat de prijsverschillen enorm kunnen zijn. Zeker wanneer je veel kozijnen wilt laten vervangen, kan het honderden al dan niet duizenden euro’s schelen.

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan!

Vraag nu gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij leveranciers in uw woonplaats of regio