Keuze kunststof kozijnen
De zoektocht naar de meest geschikte kunststof kozijnen voor je woning is geen gemakkelijke. Er zijn tal van merken en typen kozijnen en hoe weet je nu of je de juiste keus maakt? In dit artikel zullen we de belangrijkste kenmerken en eigenschappen van kunststof kozijnen bespreken, en tips geven waar op te letten bij de aanschaf. Zo wordt de zoektocht naar het juiste kozijn een stuk eenvoudiger.

Profiel of kozijn?

Er bestaat nog al eens verwarring over wat nu het verschil is tussen een kozijn en een profiel. De ene keer spreekt men over kozijnen en de andere keer over kozijnprofielen, en dit maakt het vaak nogal verwarrend. Simpel gezegd bestaat een kozijn uit profielen. Profielen zijn de losse onderdelen van een kozijn, en worden machinaal aan elkaar gezet. Zodra dit gebeurd is spreekt men over een kozijn.

Om deze reden zijn er dus ook profiel en kozijn leveranciers. Profiel leveranciers zijn de fabrikanten van de profielen, kozijnleveranciers monteren de profielen tot een kozijn. Een kozijnleverancier kan dus meerdere soorten kozijnen leveren, dat wil zeggen, kozijnen die met verschillende merken profielen gemaakt zijn. Vaak zijn de profielen van Duitse makelij, enkele grote bekenden profielfabrikanten zijn Finstral, Rehau, Schüco en Veka.

Dit verklaart gelijk waarom er zoveel verschil is in de kwaliteit van kozijnen. Zelfs tussen kozijnen met identieke profielen. Een kozijnenfabrikant maakt uit de verschillende profielen een kozijn. Dit proces verschilt per fabrikant en is van grote invloed op de eindkwaliteit. Het is dus beslist niet zo dat alle kozijnen van Finstral, Rehau of Schüco een identieke kwaliteit hebben. Dit hangt af van de gebruikte montagematerialen en vakkundigheid van de kozijnenfabrikant. Duitse kozijnenfabrikanten moeten bijvoorbeeld voldoen aan de Duitse DIN norm (Duitse NEN variant) welke een stuk strenger is dan de Nederlandse NEN norm.

Een kozijn wordt gemaakt van profielen. Profielen zijn de verschillende bouwstukken van een kozijn.

De U waarde van een kozijn

Veel kozijnen leveranciers hebben het over de U waarde. De U waarde heeft te maken met de mate van isolatie van een kozijn. De U waarde wordt uitgedrukt in W/(m².K) en geeft aan hoeveel warmte er per seconde, per vierkante meter, per graad temperatuurverschil tussen de buitenkant en de binnenkant van een kozijn doorgelaten wordt. Hoe hoger de U waarde, hoe slechter de isolatie van het kozijn. De uw waarde van kozijnen liggen globaal tussen de 0,8 en 1,4, waarbij het kozijn met de u waarde van 1,4 minder goed isoleert dan die met u waarde 0,8. Meer over de U waarde lees je op Wikipedia.

Lees ook het kopje “het aantal kamers van een kozijn””.

Hoe hoger de U waarde, hoe slechter de isolatie van het kozijn.

Geluidsklasse van kunststof kozijnen

Een ander belangrijk aspect van een kozijn is de mate van geluidsisolatie. Slecht geïsoleerde kunststof kozijnen zullen veel meer geluid doorlaten. In een rustige omgeving zal dit minder van belang zijn, maar indien u langs een doorgaande weg of misschien in de buurt van een snelweg woont dan is dit een belangrijk punt om mee te nemen bij uw uiteindelijke besluit. Om snel in te kunnen schatten in welke mate een kozijn geluid weert heeft men de kozijnen ingedeeld in verschillende klassen. Deze klassen lopen van 1 tot en met 6. Kozijnen in geluidsklasse zes isoleren het beste, kozijnen die vallen in klasse 1 isoleren geluid het minst.

GeluidsniveauIs te vergelijken metMate van isolatie (klasse en dB)
50 dBLicht autoverkeer op 30 m.Klasse 1 (25 a 29 dB)
51-55 dBElektrische tandenborstelKlasse 2 (30 a 34 dB)
56-60 dBNormale conversatieKlasse 3 (35 a 39 dB)
61-65 dBVerkeer op hoofdwegKlasse 4 (40 a 44 dB)
66-70 dBVerkeer op de snelwegKlasse 5 (45 a 49 dB)
meer dan 70 dBZwaar verkeerKlasse 6 (meer dan 50 dB)

Aantal kamers

Kozijnprofiel met meerdere kamersEen kunststof kozijn (profiel) is voor een groot deel hol van binnen. Deze holte bevat stilstaande lucht die zorgt voor een isolerende werking. Tegenwoordig bevatten de meeste kunststofkozijnen vier of vijf verschillende kamers.In het algemeen kun je zeggen dat hoe meer kamers zich bevinden tussen de buitenkant en de binnenkant van een profiel, hoe beter de isolatie is. Het gaat hier dus om het aantal kamers in de richting van de warmtestroom, bekeken van binnen naar buiten.Door het gebruik van meerdere kamers zijn isolatie waarden (U waarden) van 1,2 W/m²K zeer goed haalbaar. Lees hiervoor ook de paragraaf “De u waarde van een kozijn”.

Er is echt wel een maar. Een kozijn bestaat uiteraard uit meer dan alleen de kozijn profielen. Ook het glas en vakkundige montage is voor een groot deel bepalend voor de mate van installatie.

Naar binnen draaiend raam, naar buiten of beide?

Misschien overbodig, maar bedenk vooraf ook naar welke kant het raam geopend dient te worden. Er zijn namelijk kozijn profielen die alleen naar buiten of naar binnen geopend kunnen worden. Ook bestaan er profielen die geschikt zijn voor een raam welke naar buiten en naar binnen gedraaid kan worden. Of misschien wilt u wel een raam met een draaikiep stand?

Soorten glas

We hebben de isolatie van een kozijn al behandeld, en in de paragraaf “aantal kamers” is besproken welke invloed het aantal kamers op de isolatie van een kozijn heeft. Nu is ook het soort gebruikt glas van grote invloed op de isolatiewaarde van het geheel. U heeft hierbij de keuze uit normaal glas (isolerend dubbelglas), HR glas,  HR+ glas en HR++ glas.

Isolerend dubbelglas

Isolerend dubbelglas wordt vrijwel niet meer gebruikt omdat dit de minst isolerende isolatiewaarde heeft. Het bestaat uit twee glasplaten met daar tussenin een stilstaande luchtlaag. Deze luchtlaag  zorgt voor de isolerende werking. Hiermee wordt een isolatiewaarde (U waarde) van  rond de 2,8 W/m²K behaald.

HR glas

HR staat voor hoog rendement. Het heeft dezelfde opbouw als isolerend dubbelglas, maar op een glasplaat is een warmte isolerende laag aangebracht. Deze laag verminderd het warmteverlies via het glas waardoor een U waarde van 1,6 W/m²K tm ≤ 2,0 W/m²K behaald kan worden. Ook HR glas wordt vrijwel niet meer gebruikt omdat HR+ en HR++ veel betere isolatiewaarde en hebben.

HR+ glas

HR+ lijkt veel op HR glas. Het bestaat wederom uit twee glasplaten met daar tussenin stilstaande droge lucht. Op een van deze glasplaten is een isolerende laag aangebracht die de warmte stralen naar buiten terugkaatst.Hierdoor wordt een nog betere isolerende werking verkregen.

HR++ glas

hr++ glasHR++ beglazing is qua opbouw gelijk aan HR+ glas. 2 glasplaten met op een glasblad een wartmereflecterende laag. Het verschil met HR+ glas is dat HR++ glas is dat bij HR++ glas de spouw (de ruimte tussen de 2 glasplaten) gevuld is met edelgas ipv droge lucht. Dit zorgt voor een nog betere thermische isolatie. HR++ beglazing heeft een thermische isolatiewaarde van ≤ 1,2 W/m²K.

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan!

Vraag nu gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij leveranciers in uw woonplaats of regio