Kunststof kozijnen
Kunststof kozijnen worden gemaakt van een stof die polyvinylchloride genoemd wordt. Deze stofnaam wordt ook wel afgekort tot PVC. Er wordt in plaats van PVC soms ook een ander synthetisch materiaal gebruikt. Doorgaans zijn dit type kozijnen goed geïsoleerd en dusdanig te vergelijken met houten kozijnen of aluminium kozijnen welke vaak bedekt zijn met isolerende vezels.

Kenmerken

Kunststof kozijnen kunnen herkend worden aan een aantal eigenschappen. Zo is dit type kozijn duurzaam, onderhoudsarm en thermisch isolerend. Deze punten houden in dat het kozijn een lange levensduur heeft, dat het kozijn weinig tot geen onderhoud nodig heeft en dat het goed tot sterk isolerend is. Het kozijn is doorgaans te onderhouden door maandelijks schoonmaken met een doekje en wat water.

[nggallery id=2] Hierboven ziet u enkele sfeervoorbeelden van kunststof kozijnen

Daarnaast zijn de kozijnen leverbaar in bijna elk wensbare kleur, recyclegarantie of zelfs met een houtnerf. De recyclegarantie houdt in dat het kozijn dusdanig gerecycled kan worden dat er weinig milieuvervuiling optreedt. Met de renolit folie die ervoor zorgt dat er houtnerf aan binnen- en buitenkant van het kozijn komt, kan men het het kozijn op een houten kozijn laten lijken. Ook zijn er kunststof kozijnen verkrijgbaar waarbij de houtnerf in het kozijn gewalst is. Dit geeft een nog mooiere en natuurlijker de uitstraling.

De kleuren van een kozijnprofiel worden aangegeven met een RAL code. Onderstaand figuur geeft een overzicht van de meest voorkomende kleuren met daarbij de RAL code’s

kleuren van kunststof kozijnen RAL

RAL codes kunststof coatings

De aanschaf

Er wordt aangeraden om bij de aankoop te letten op het “Veilig Wonen” keurmerk. Dit keurmerk wordt door de politie uitgedeeld aan de kozijnen die ‘inbraakveilig’ zijn. De kozijnen met dit keurmerk voldoen dus aan de strenge eisen die men stelt aan de inbraakveiligheidsnormen.
Ook is het verstandig om naar het “VKG” keurmerk te kijken. Dit keurmerk wordt vrijgegeven door de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie. De kozijnen met dit keurmerk voldoen aan alle gestelde eisen van de VKG.

Wanneer je besluit kozijnen aan te schaffen, vergelijk dan altijd. Bij verschillende leveranciers, die hetzelfde type kozijn aanbieden, kunnen fikse prijsverschillen ontstaan. Dit verschil kan oplopen tot enkele honderden tot duizenden euro’s.

De prijzen van kunststof kozijnen

De prijzen kunnen enorm verschillen. Neem voldoende tijd en vraag verschillende offertes aan zodat u een goed beeld krijgt van de prijs. Let wel, kunststof is duurzaam en vergt weinig tot geen onderhoud. Houdt rekening met deze voordelen bij de (prijs) afweging t.o.v. andere soorten kozijnen.

Voordelen

Er zijn een aantal voordelen ten opzichte van andere materialen zoals hout, aluminium en metaal. Het grootste voordeel is dat het kozijn bestand is tegen diverse weersomstandigheden, het weinig onderhoud nodig heeft en het kozijn goed tot zeer goed isolerend. Naast al deze positieve eigenschappen zijn ze leverbaar in de meeste kleuren.

Nadelen

Net zoals elk soort kozijn, heeft ook het kunststof kozijn enkele minpunten. Een minpunt is dat de schade door eventuele inbraak moeilijk tot niet te herstellen is. De mogelijkheid bestaat dus dat een deel of het gehele kozijn vervangen moet worden na een inbraak. Wanneer u de kleur van het kozijn zat bent, is het moeilijker om het kozijn een andere kleur te geven. Dit in tegenstelling tot houten kozijnen, die in elk gewenste kleur overgeverfd kunnen worden.

Het schoonmaken

De kunststof kozijnen die wij vandaag de dag kennen, hebben in principe weinig onderhoud nodig. Het is al voldoende om eens in de zoveel tijd (bijvoorbeeld eens in de drie maanden) schoon te maken met een natte doek of zeem en wat water. Ook kan je hiervoor water met zeep of een allesreiniger gebruiken. Hierbij dien je er wel op te letten dat er geen schuurmiddel gebruikt wordt, dit kan namelijk krassen achterlaten. Wanneer het kozijn beschikt over hardnekkig vuil, dat niet te verwijderen is met wat water of een allesreiniger, kan je op internet of in elke bouwmarkt een speciaal schoonmaakmiddel aanschaffen.

schuco-onderhoud-kunststoframen-en-deuren schuco-kunststofkozijn-brochure veka_kunststof-kozijnen

Schuco onderhoud kunststof ramen en deuren

Brochure Schuco kunststof kozijnen

Brochure VEKA kunststof kozijnen

 

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan!

Vraag nu gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij leveranciers in uw woonplaats of regio