Kozijnen prijzen
Kozijnen prijzen

kozijnen prijzenEen kozijn kiezen is tegenwoordig geen vanzelfsprekende taak. De grote variëteit aan opties, kozijnen prijzen, kosten en keuze aan materialen maakt het er voor de potentiële koper niet makkelijker op. Zo kunnen kozijnen tegenwoordig in volgende materialen aangevraagd worden: hout, kunststof, aluminium, hardhout en staal. Staal wordt hierbij steeds minder gebruikt en komt meestal enkel voor bij oudere woningen.

Als we de andere materialen bekijken dan komt kunststof er meestal het goedkoopst uit en aluminium het duurst. Van uitermate groot belang voor het uiteindelijke kozijnen prijzen is natuurlijk of u kiest voor één van de standaardmaten in de kozijnwereld of voor een op maat gemaakt kozijn. Vooral deze keuze zal een groot verschil betekenen voor de eindfactuur. Prijzen om in een ‘normaal’ huis (= 8 à 10 kozijnen) kozijnen te monteren schommelen tussen de 10000 en de 25000 euro, afhankelijk van het materiaal, de opties en de afmetingen.

Welk kozijn is het voordeligst?

Indien je bij de aanschaf van een kozijn enkel naar de aanschafkosten kijkt, dan liggen de prijzen van de verschillende materialen vlak bij elkaar. De kunststof kozijnen prijzen zullen het laagst zijn. Dit is echter geen eerlijke vergelijking, omdat een grote kostenpost het onderhoud van de kozijnen is. Indien je een keuze wilt maken op basis van prijs, dan zal je deze onderhoudskosten altijd mee moeten rekenen.

In opdracht van de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG) onderzocht Multi Consultants de prijzen van verschillende soorten gevelkozijnen van de volgende materialen:

 • Kozijnen van hout (FSC) met als afwerking verf en beits
 • Kozijnen van Aluminium, geïsoleerd profiel
 • Kozijnen van kunststof

Om de verschillende soorten kozijnen goed te kunnen vergelijken zijn de prijzen terug gerekend naar m2. Daarnaast is er uit gegaan van een levensduur van 30 jaar, waarbij de kozijnen door vaklieden zijn geplaatst. Bij de aanschaf van de kozijnen is uitgegaan van HR++ glas, en verder zijn alle kosten zoals loonkosten meegenomen. Het onderhoud van de verschillende soorten kozijnen verschilt (hout moet geschilderd worden, kunststof niet). Per kozijnsoort is uitgegaan van standaard onderhoud. Dit houdt in:

 • Kunststof: 2 onderhoudsbeurten in 30 jaar bestaande uit reinigen en conserveren. Tevens controle en eventuele vervanging van hang en sluitwerk.
 • Aluminium: Periodieke controle cq vervanging van hang en sluitwerk. Tevens conservering.
 • Hout: 3 onderhoudsbeurten in 30 jaar. 2x schilderen, bij 3e onderhoudsbeurt tevens controle cq. vervanging hang en sluitwerk.

Uit het onderzoekt blijkt dat de prijs van kunststof kozijnen per m2 het voordeligst zijn zowel in aanschaf als wel in onderhoud. Dit verschil kan oplopen tot een prijsverschil over de totale levensduur van 40% t.o.v. FSC hout.  

Vast, val- of draai/kiepkozijn

Naast de materiaalkeuze en de bepaling van de afmetingen bieden kozijnleveranciers ook een hele resem aan opties die bepalend zijn voor het al dan niet openen van uw venster. Zo kan een raam niet enkel vast zijn of via een kiep- of een valsysteem geopend worden maar kunnen de drie ook gecombineerd worden. Daarnaast kan er bij het kiepen ook nog eens in verschillende richtingen gedraaid worden. Een kozijn kiezen is dus al lang niet meer een snel af te handelen klusje maar vereist heel wat denk- en rekenwerk.

Een prijsindicatie

Om u toch enigszins een idee te geven van de kunstof kozijnen prijzen en houten kozijnen prijzen mogelijke prijzen vindt u hieronder een overzicht van enkele van de meest voorkomende kozijnvormen met daarbij hun prijs. Belangrijk is om te weten dat onderstaande prijzen u proberen een richtprijs te geven en niet als een standaard mogen worden aanzien. Ze zijn gebaseerd op een kunststof kozijn met inclusief het isolerende HR++ isolatieglas en inclusief BTW. De eventuele onderdelen van de montagekit als u het zelf wil plaatsen of de eventuele werkuren als u het door een professional wil laten plaatsen zijn hier niet bij gerekend.

Het type kozijnRichtprijs (incl. BTW + glas)
Vast kozijn: zonder mogelijkheid tot openen venster€85
Draai/kiep kozijn: kozijn dat via een kiepsysteem kan geopend worden.€170
Twee vaste kozijnen naast elkaar€170
Twee vaste kozijnen naast elkaart170 euronValkozijnen: kozijnen dat open valt en enkel in deze richting kan geopend worden€160
Twee draai/kiep kozijnen naast elkaar€350
Boven een klein raam vast en onderaan een standaard draai/kiep venster€275
Boven een klein raam dat gedraaid kan worden en onderaan een standaard draai/kiep venster€350
Direct offerte aanvragen? Gebruik het offerteformulier!

De verschillende soorten kozijnen

Vast kozijn

Valkozijn

Draai/kiepkozijn

Combinatie

Vast kozijn Valkozijn Draai kiepkozijn kozijn

 Tip!

De hierboven aangehaalde prijzen zijn zoals al eerder vermeld gebaseerd op standaard maten. Vaak bieden verschillende online raam- en deurenwebsites ook de mogelijkheid om meteen een op maat gemaakte offerte aan te maken die gebaseerd is op het materiaal en de afmetingen die u kiest. Aangezien de productie van een kozijn moeilijk standaard kan genoemd worden, is het misschien interessant om eveneens zulke bronnen te raadplegen en zo een extra prijsindicatie te krijgen.
Let bij de bestudering van uw offerte op de volgende punten:

 • Is de montage inclusief?
 • Wat voor beglazing wordt er geleverd?
 • Welk merk en type profiel?
 • Kwaliteit hang en sluitwerk?
 • Eventueel deuren of deurpanelen?
 • Vraag of betaling na montage mogelijk is
 • Vraag naar referenties bij bestaande klanten.

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan!

Vraag nu gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij leveranciers in uw woonplaats of regio