Houten kozijnen
houten kozijnen Overal waar je kijkt zie je gebouwen en woningen met houten kozijnen. Meestal bestaan deze kozijnen uit hardhout. Houtsoorten die regelmatig gebruikt worden voor kozijnen zijn Meranti, vuren, grenen, lariks, robinia en sapupira. Anno 2009 worden houten kozijnen voorzien van het FSC-keurmerk, keurhout-logo en het KOMO-keurmerk. Zo kan je zien dat het hout dat voor de kozijnen gebruikt is afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Houten kozijnen hebben een aantal voordelen die we in dit artikel nader zullen gaan bekijken.

Onderhoudsarm

Het grote voordeel van houten kozijnen is dat ze steeds minder onderhoud nodig hebben. Een keer in de 6 a 7 jaar een schuur- en schilderbeurt is al voldoende. Dit was vroeger een ander verhaal, maar de kwaliteit van de verfsoorten zijn de afgelopen jaren sterk verbeterd waardoor een schilderbeurt van uw houten kozijn minder vaak noodzakelijk zijn. Indien u op zoek bent naar houten kozijnen voor de buitkant van uw woning, kies dan voor een hardhout soort zoals Afzelia of Meranti. Hardhout heeft namelijk een langere levensduur t.o.v. zacht houten kozijnen. Zacht houten kozijnen zijn prima geschikt voor ruimten binnenshuis. Zacht hout gaat minder lang mee dan hardhout, maar indien het binnen gebruikt wordt ondervind het geen hinder van weersinvloeden. Dan kan het een zachthouten deur of raamkozijn makkelijk een leven lang mee gaan.

Hardhouten kozijnen

Zoals in de vorige alinea beschreven word een hardhouten kozijn veelal buiten gebruikt, en zacht houten kozijnen binnenshuis. Dit omdat hardhout beter bestendig is tegen weersinvloeden als zon, regen, vocht, en kou. Enkele bekende soorten hardhout zijn merbau, meranti of mahonie hout. Om een idee te krijgen hoe lang hardhouten kozijnen “mee gaan” onderstaand een tabel met het soort hardhout en de te verwachte levensduur:

Soort kozijnhoutVerwachte levensduur (jaar)
AfzeliaMeer dan 25 jaar
Merbau15 tot 25 jaar
Meranti10 tot 15 jaar
Mahonie5 - 10 jaar
Verwachte levensduur hardhouten kozijnen bij buiten gebruik.

Zachthouten kozijnen

Kozijnen van zacht hout zijn niet geschikt voor gebruik buitenhuis, maar kunnen binnen een prima en voordelige oplossing zijn. Zachthout is bijvoorbeeld hout van vuren of lariks.

Soort kozijnhoutVerwachte levensduur (jaar)
Robinia15 tot 25 jaar
Lariks5 tot 10 jaar
VurenMinder dan 5 jaar
GrenenMinder dan 5 jaar
Verwachte levensduur kozijnen zachthout in buitensituatie. Bij gebruik binnenhuis is de levensduur vrijwel onbeperkt.

Verven of toch niet

Over het schilderen zijn de meningen verdeeld. De één zegt dat juist elk kozijn een periodieke schilderbeurt nodig heeft, terwijl de ander zegt dat dit helemaal niet nodig is. Bij sommige houtsoorten, zoals bij lariks of grenen, wordt het inderdaad aangeraden om jaarlijks te schilderen indien buiten gebruikt. Dit om de levensduur van de kozijnen te verhogen. Bij kozijnen van bijvoorbeeld Afzelia- en Merbauhout is over het algemeen geen schilderbeurt nodig.

Een misverstand is dat eikenhout duurzaam is. Hoewel eikenhout een zeer harde houtsoort is, functioneert het hout niet goed in vochtige omgevingen. Het kan dan gebeuren dat het kozijn binnen 5 jaar volledig vervangen moet worden.

Mijn houten kozijn is kapot, wat nu?

Misschien heb je net gezien dat er een scheur in het hout van je kozijn is gekomen of dat het hout begint te verrotten. Geen zorgen! Zolang de kozijnen niet al te rot zijn, kunnen slechte stukken (dus de beginnende rotplekken of de scheur in het kozijn) makkelijk vervangen worden door een nieuw stuk, passend hout. Houd hierbij wel rekening dat elk rot stuk hout verwijderd wordt, ook het dieper gelegen gedeelte. Let bij het repareren van je houten kozijn ook op dat je dezelfde houtsoort gebruikt.

Online offertes aanvragen voor houten kozijnen

In vrijwel iedere grote plaats kunt u terecht voor de aanschaf van houten kozijnen. Daarom is het verstandig om de prijzen van kozijnen te vergelijken, want u bespaart op deze manier in veel gevallen geld. Kozijneninfo.net helpt u graag op weg door u in contact te brengen met door ons geselecteerde kwalitatieve betrouwbare kozijnenleveranciers uit uw woonplaats of regio. Gebruik daarvoor het offerteformulier rechts bovenaan deze pagina. Wij sturen uw aanvraag door naar maximaal 5 ervaren leveranciers die u een specifieke offerte toesturen en u graag verder helpen. Het vergelijken van offertes levert u een gemiddelde besparing op tot wel 45%!

Houten kozijnen woonkamer

 

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan!

Vraag nu gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij leveranciers in uw woonplaats of regio