Aluminium kozijnen
Aluminium kozijnen, strak, licht en elegant

aluminium kozijnenVanaf de vijftiger jaren zijn veel meer fabrikanten overgestapt naar aluminium kozijnen. Dit omdat deze kozijnen lichter zijn dan de ijzeren variant en tevens een hogere duurzaamheid en levensduur hebben. Vaak wordt er bij een renovatie van monumentale panden gebruik gemaakt van aluminium kozijnen omdat er slankere en gedetailleerdere profielen van gemaakt kunnen worden, wat beter past bij dit type panden.
Een nadeel van aluminium is dat het minder goed zou isoleren. Dit is echter niet altijd waar. Belangrijk is om bij de aanschaf te letten opeen zogenaamde thermische onderbreking. Alle kozijnen met een VMRG-keurmerk beschikken over een thermische onderbreking, waardoor warmteverlies beperkt blijft.

In vergelijking met kunststof of houten kozijnen is het aluminiumkozijn duurder in aanschaf. Deze prijs schrikt een particulier vaak al af. Maar wanneer je gaat kijken naar onderhoud en levensduur, dan wordt de hogere aanschafprijs t.o.v. houten of kunststof kozijnen snel terug verdient.

Voordelen

  • Duurzaam en vormvast, aluminium is ongevoelig voor uv-stralen of vocht
  • Laag gewicht en sterk, ideaal voor grote raamoppervlakken.
  • Inbraakveilig
  • Zeer kleurvast en weinig onderhoud
  • Onderhoudsvriendelijk: Geen gaten of kieren waarin het vuil zich kan nestelen

Nadelen

  • Aluminium is moeilijk of niet overschilderbaar
  • Reparatie is lastig (deuken of scheuren)
  • Iets hogere kosten in aanschaf tov kunststof

Aluminium kozijnen prijzen

De prijs van aluminium kozijnen wordt (net als bij andere materialen) voor een groot deel bepaald door de afmetingen van het kozijn. In verhouding t.o.v. hout en kunststof ligt de prijs van een aluminium kozijn hoger. Dit heeft te maken met de prijs van het materiaal, maar ook omdat de productie van een aluminium kozijn arbeidsintensiever is, en er minder vraag naar is.

OmschrijvingOppervlakte in m²Richtprijs incl. btwExacte prijs weten?
Vast raam aluminium1 m²€750,- a €850,-Vraag een offerte aan
Vast raam aluminium2 m² €1400,- a €1550,-
Vraag een offerte aan
Draaikiepraam aluminium1 m² €1200,- a €1300,-
Vraag een offerte aan
Draaikiepraam aluminium2 m² €2000,- a €2200,-
Vraag een offerte aan
Overzicht van prijzen aluminium kozijnen inclusief kosten voor montage en HR++ glas. Onderstaande prijzen richtprijzen.

Bescherming en onderhoud

Aluminium kozijnen zijn zeer onderhoudsarm. Ze zijn vrijwel niet gevoelig voor weersomstandigheden en zon / UV licht. 

Wanneer je onbehandeld aluminium gaat gebruiken kunnen deze lelijk worden doordat ze gaan oxideren. Er ontstaat dan aluminiumoxide. Dit is echter niet niet schadelijk, maar beschermt juist tegen verdere oxidatie. Om het niet zo fraaie uiterlijk van de oxidatie te voorkomen, word het kozijn bij fabricage vaak behandeld met een geconcentreerde oxidatielaag of een poedercoating. Zo wordt het kozijn beschermd tegen verdere oxidatie.

Een andere methode om het kozijn te beschermen is adodisatie. Bij anodisatie wordt er bewust een oxidatielaag aangebracht op het kozijn, waardoor verdere oxidatie voorkomen wordt. Deze methode werkt minder goed als het aanbrengen van poederoating. Poedercoating biedt volop bescherming tegen weersinvloeden. Het kozijn wordt voorzien van een coating en wordt daarna in een oven tot 200 graden Celsius verwarmd.

Het gebruik van aluminium in combinatie met andere metalen

Wanneer aluminium in contact komt met metalen zoals staal, koper, lood, messing of brons, ontstaat er  corrosie. Om het ontstaan van corrosie tussen deze metalen te voorkomen moeten er beschermende maatregelen worden genomen. Zo moeten onder andere stalen ankers voorzien worden van een zinklaag, en bevestigingsmiddelen (zoals schroeven en dergelijke) moeten van aluminium, roestvrijstaal of kunststof gemaakt zijn. Er dient geen lood gebruikt te worden.

Het gebruik in combinatie met houtsoorten

Houtsoorten als eik en notelaar staan erom bekend een zuur af te scheiden dat metaalsoorten kan aantasten. Dit gebeurt vooral wanneer het hout nog nat is of in een vochtige omgeving gebruikt wordt, zoals buiten. Om de aantasting van het aluminium te voorkomen is het aan te raden het hout eerst te verven. Let wel op welke soort verf je hiervoor gebruikt. Sommige verfsoorten kunnen chemische reacties aangaan met het aluminium. Dit is het geval met verf welke koperzouten, kwikzilverzouten of fluorverbindingen bevatten.

Gevaren in combinatie met cement of pleister

Wanneer pleister of cementstof in aanraking komen met aluminium, kunnen deze het kozijn aantasten. Wanneer de kozijnen achteraf gereinigd worden, zal je merken dat er allemaal witte plekken achtergebleven zijn. Dit komt zelfs voor op behandeld aluminium. Deze witte plekken hebben geen invloed op de werking of de kwaliteit, maar het toont wel lelijk. De plekken zijn helaas niet of erg lastig te verwijderen.

 

Een prima isolerende werking

Tot nog niet eens zo heel lang geleden was de slechte isolerende werking van aluminium kozijnen een belangrijke reden om niet voor dit materiaal te kiezen. Dit is tegenwoordig niet meer het geval. Aluminium en ook kunststof kozijnen scoren prima als het gaat om thermische isolatie. Voor nieuwe kozijnen geldt (bouwbesluit) dat de warmtedoorgangscoëfficiënt hoogstens 4,2 W/m2 K mag bedragen (Uwaarde).Hoe lager de U-waarde van raam hoe beter.

De huidige aluminium kozijnprofielen voldoen hier ruimschoots aan. Let wel op: een goed isolerend kozijn is opgebouwd uit een kozijnprofiel en een glaspakket. Beide hebben invloed op de uiteindelijke Uwaarde, dus kies indien mogelijk altijd voor HR++ glas of driedubbel glas.

Voorbeelden van mogelijkheden aluminium

Waar op letten bij aanschaf?

Wanneer je besloten hebt aluminium kozijnen aan te schaffen, let er dan goed op dat de profielen zijn voorzien van een koudebrug onderbreking. Zoals gezegd beschikken alle kozijnen met een VMRG-keurmerk over deze thermische onderbreking. Goedkope(re) kozijnen beschikken hier vaak niet over.

Ook is het verstandig om te kijken naar de isolatiewaarde van het door jou gekozen kozijn. De isolatiewaarden worden uitgedrukt in U-waardes. Kort gezegd; hoe lager de U waarde, hoe beter het kozijn isoleert.

Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan!

Vraag nu gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij leveranciers in uw woonplaats of regio
Wat kosten aluminium kozijnen?

Prijzen van aluminium kozijnen liggen over het algemeen iets hoger dan bij de kunststof of houten variant. Een standaard aluminium kozijn van 1 m² kost ongeveer €750,- a €850,- euro. Een draaikiepraam van aluminium 1 m² kost ongeveer €1200 a €1300 euro. Het loont altijd te moeite om een of meerdere offertes aan te vragen voor een juiste kostenindicatie.

Waarom aluminium kozijnen?

Aluminium kozijnen zijn licht en sterk, en daarom zeer geschikt voor grote oppervlakten. Door het strakke uiterlijk passen ze goed bij moderne woningen. Aluminium kozijnen vergen weinig onderhoud en zijn goed bestand  tegen weer en wind, en uv straling. Verkleuring zal vrijwel nooit optreden.

Aluminium kozijnen schilderen

Ka je aluminium kozijnen schilderen? Ja, dat kan, mits je de juiste stappen doorloopt. Dat betekend allereerst ontvetten / schoonmaken. Hierna schuren zodat het aluminium goed ruw is. Wederom schoonmaken, en vervolgens een hechtprimer aanbrengen. Hierna kun je de kozijnen aflakken met een alkyd verf( buiten) of acrylverf (binnen).

Levensduur aluminium Kozijnen

Aluminium kozijnen hebben een lange levensduur. Aluminium is zeer goed bestand tegen vocht en UV straling en roest niet. De levensduur bedraagt ongeveer 40 a 60 jaar.